Cucina povera. Aceste două cuvinte scurte evocă idile culinare şi gânduri călduroase care nu se pot naşte altundeva decât în Italia. Expresia, tradusă convenţional „bucătărie ţărănească”, se referă la un stil culinar cu un anumit farmec rustic care înmoaie sufletul oricărui amator de bucate. În cadrul serialului, Silvia vizitează trei regiuni din Italia de o frumuseţe pitorească, de care este atrasă în mod aparte: Abruzzo, Marche şi Molise. În aceste regiuni, redescoperă cucina povera şi prepară bucatele sănătoase împreună cu localnicii, gătind cu ei în bucătăriile lor şi oferind telespectatorilor o privire în secretele adevăratului sentiment italian „dolce vita”. Însă la inima serialului stă de fapt bucătăria familială a Silviei, în căminul lor din Abruzzo. Ea ne va împărtăşi momentele intime petrecute cu familia, în timp ce gătesc, mănâncă şi râd, arătând telespectatorilor că adevărata artă culinară italienească nu se rezumă doar la mâncare.